Reklama
 
Blog | Jan Dráský

Jana Hybášková and Karel Schwarzenberg for commisars!

 

Měl jsem radost z pravidelné anketní otázky Respektu, která v minulé čísle zněla: „Koho by ČR měla delegovat jako možného českého komisaře?¨Při současném stavu české politické scény je nemilé, že právě v tomto tématu chtějí politici vyčkávat.

Možným komisařem pro portfólio zahraničních věcí by mohla být bývalá europoslankyně Jana Hybášková. Na politické scéně již bylo její jméno, vedle Karla Schwarzenberga, v této souvislosti zmíněno. Nelze jí opomenout. Jednak má bohaté zkušenosti z Evropského parlamentu, ze zahraničního výboru, kde se věnovala bezpečnostním otázkám, jednak z diplomaciie na Blízkém východě. Stála při raketově úspěšném vykročení českého předsednictví při vyjednávání v Gaze na začátku roku. A stál u něj i Karel Schwarzenberg.

Minulý týden o sobě dala vědět TOP 09, představila společné prohlášení o užší spolupráci a vytvoření společného volebního programu se stranou Starostové a Nezávislí. Svou kandidátku se bude snažit obsadit prioritně z tohoto uskupení. Z průzkumů nesměle vyplývá, že by Schwarzenberg s Kalouskem mohli uspět a stát se parnerem ODS. TOP devítka tedy začíná na svém volebním programu pracovat. Přijal by však Karel Schwarzenberg kandidatůru na post Evropského komisaře, vzhledem k jeho vytíženosti? Jaká bude vize TOP 09 směrem k Evropské unii? Co takhle spolupráce s Evropskou demokratickou stranou právě na úrovni evropských otázek? Stranou Jany Hybáškové, která je v v této oblasti nejpřesvědčivější, možná o trochu více než její nejbližší rivalové SNK – ED.

Reklama

Právě tato dvojice by mohla v otázkách zahraniční politiky EU ještě mnohé dokázat.