Reklama
 
Blog | Jan Dráský

Konec další středopravicové strany?

Bude zvolen staronovým předsedou Strany Zelených pan Martin Bursík? Udrží stranu pohromadě? A je to vůbec ještě nutné?

Poslední průzkumy veřejného mínění říkají, že preference Zelených se blíží 5 procentům. Ty tam jsou doby, kdy nástup Zelených v roce 2006 byl považován za vítězství pravostředové politiky. Již v této době se začínají ozývat hlasy proti vstupu do koalice. Zdálo se, že tyto myšlenky jsou pouze ojedinělé, vyplývající z povahy této strany. Po odstoupování, a nakonec po odstoupení paní Kuchtové z ministerské funkce je to už jasné a poslední tři čtvrtiny roku to potvrzují. Strana zelených je nesourodý slepenec, pojící pouze osoby pana předsedy Bursíka a členové vedení strany. Mají zcela odlišné názory než členové a sympatizanti. To co považovali voliči naklonění pravicové části strany za nejlepší možný koaliční kompromis představuje pro extreměji oriententovanou část nejhorší možné zlo. 

A z pana Bursíka se stává trpícící, rozdvojená osoba na jedné straně přístupná koaličním kompromisům a na druhé straně vyvrhel Zelených ideálů. Je to prostě „Skinny Puppy“ české politiky, přežívající na politickém výsluní za každou cenu. Připomíná přežívání zbytku Unie svobody ve vládě socialistické na konci minulého volebního období, končící vylepováním samolepek „Legalize“ v centru Prahy.

„Ne teď nemohu odstoupit, mám zde plno důležitých úkolů. Ješto toto a tamto a ehhle toto je opravdu velký problém, který je skutečně potřeba vyřešit.“Ale myslet na svoji politickou budoucnost a na myšlenky proč jsem tuto práci vůbec začal to už ne. Má to jediný možný politický důsledek – odebrání se do věčných lovišť. Pane Bursíku buď si zachováte tvař, přiznáte si „Na to prostě nemám“ nebo se budete setrvačností nadále vyhřívat v záři televizních reflektorů. Co pak se nenajde nějaká myšlenka, mimo změn ve vedení strany, nějaký pohyb ve Vaší straně, neexistuje snad nějaké jiné řešení, které vytkne hranici za kterou už dál nejít. Je opravdu nutné držet Zelené pohromadě, když už na sjezdu, či krátce po něm bude jasné održení radikálního křídla, odsuzujícího radar a z principu jaderné energetické zdroje? Již po sjezdu nebo později stejně vznikne typická zelená strana západoevropského typu, tvářící se moderně, evropsky, navenek však středolevicová. Nebo pane Bursíku příjdete s nějakým řešením Vy? To však nespočívá v dalším setrvání v této vládě po kosmetických úpravách Republikové rady, i když se opět naskytuje „ještě to Předsednictví“ je to totiž to nejhorší možné řešení.

Reklama